Cykeläventyr i Costa Blanca

Så var vi då iväg för att cykla i shortsväder, utan skoöverdrag, utan mössa och uta langkalise. Vantar nedpackat, liksom arm warmers och jacka. Vädret mycket acceptabelt för att vara december-januari och kilometrarna rullade in till dryga 500!

Dag 1. Albir-Calpe-Pinos-Benia-Xalo-Parcent-Tàrbena-Callosa d´En Sarria-La Nucia-Albir 
102 km
Från Albir iväg på N332 mot Benissa. Cyklade visst lite för långt i den fina långa uppför så vi fick åka tillbaka och svänga mot Xalon/Alcalali. Här blev vägarna genast mindre och trivsamma. Folktomt! Till närapå tandemcyklisterna, Hej å hå, credits till dem, tyckte det var rätt att okej att hålla reda på egna fötter och växlar. Speciellt höjdmetrarna vid Pinos och Benia, 100 % uppåt och känslan då växlarna tar slut..

Glad och lycklig -dagens första patukkapaus. 
Uppför mot Tàrbena, åkte berg- och dalbana för att göra av med lite extra energi. Dagens välbehövda måltid smakade ypperligt hos Casa Pinet inne i Tàrbena by. Resans första och godaste Paella, Allioli till förrätt, Murcia svartkorv och hostmedicin dryck till efterrätt. Hurr. På mätt mage rullade vi hemåt -nedåt.

Dagen avslutades med ett dopp i det stora blå. Ensam, inte en själ att dela havet med. Brr. Kylen omringade kroppen, benen fick sin kylande återhämtning.

Dag 2. Albir-Altea-Callossa d´En Sarria-Guadalest-Confrides-Alcoleja-Tudons-Sella-Finestrat-Benidorm-Albir 105 km
Skönt att få vakna igen en dag och inse att det är endast cykling som står på schemat. Härliga tider!
Två ordentliga stigningar. Första upp mot Guadalest, (efter att vi kört racer på C755 mellan Altea och Callossa d´En Sarria-härlig väg!) kall stigning i skuggan av stora hängande träd. Guadalest med sina hisnande utsikter i turistboken var inget att se, i alla fall inte från cykelsadeln, så vi fortsatte upp mot Confrides. Här blev det dags för fikapaus och som på beställning kom solen fram.

Fikapaus i Confrides
Efter en kort och effektiv nedförsbacke fortsatte vi klättra, nedåt igen, och så från ingenstans 10% uppåt likt en parkeringsgrotta med sina rundande svängar. Bakom låg den härliga byn Alcoleja gömd. Byn som på väldigt få kvadratmetrar vuxit fram, med gator likt en väggrens storlek. Snyggt. Här började också resans snyggaste klättring upp mot Port de Tudons. Rekommenderar starkt!

In med patukka och på med jacka -hej å hå nerför hemåt
Misstaget att cykla in i Benidorm stad lär vi däremot inte göra om. Hiskelig trafik och en miljö likt S'arenal på Mallorca. Nej tack. Hemma lagom tills vårt borttappade bagage levererades. Minns att alltid packa alla cykelgrejjer i handbagaget!

Dag 3. Parque Natural de Serra Gelada, Sierra de Bernia y Ferrer
Dagen börjades med tidig grötfrukost varefter löpskorna på och iväg till fots. Kinesiska muren? Väldigt fin väg ut till fyren, lönar sig absolut att vara ut från morgonen innan folkets söndagspromenader kör igång.
Utsikt från fyrplatsen vid Serra Gelada
Autolla kom vi oss iväg på bergsvandring. Fina vyer och rullande stenar som gjorde det svårare nedför än uppför. Vi kom oss aldrig ända upp heller, på grund av alla de bergsgetter som ockuperat stigen!

Calpe stenen, vi fortsatte att vandra en bit upp ännu,
tills getterna skrämde iväg oss ..
Dag 4. Albir- Benissa-Ondara-Oliva-Gandia-Favara-Cullera-Valencia 139 km
Målet var alltså fotbollsmatch på Mestella stadion, Valencia f.c-Real Madrid. Cykelsemester it is, så Deuter 10l packades med nödvändigheter för två nätter i Valencia. Väg N332, som vi ju kollat in dag 1, var vår plan att följa till Favara, därefter kustvägen CV-500 via Cullera in till Valle. Håhhå. Vägen upp till Benissa tycktes ha blivit både längre och brantare, verkade aldrig ta slut. Därefter lätt nedför till Ondara, som fick bli vår första patukkapaus. Tur var väl det, att vi satte i oss lite energi, det skulle visa sig bli en väldans bra motvind. Det rullade långsamt. Vägen var stor. Å rak. Vi cyklade förbi gråhårig man som sedan åkte snålskjuts en bra bit, innan han bestämde sig för att dra oss. Så skönt. Gracias! hälsade jag glatt då vi kilometrar senare skildes åt.

Smörgås stop i Gandia, nu märktes det tydligt att det inte var sommar i luften. På med jackan och med vita fingrar cyklade vi huttrandes vidare. Motvinden fortsatte, liksom Dan fortsatte dra, jag hade ju ändå tio kilo extra på ryggen. Närmare Cullera kom solen fram för första gången under dagen. Magen knorrade och hade längtat en god stund efter mat, men väl i Cullera var prio 1 att hitta CV-500, då vägen väl hittades kom inga restaurants. Så, patukkapaus på det och ett konstaterande att vi nog klarar 35 kilometer till. CV-500 kan rekommenderas, den var mindre trafikerad. Kustväg? nja, havet skymtade vi 1-2 gånger.

Cykelbana sista vägen in till Valle. Här möts vi av östra ändan av Jardin del Turia och dess pampiga museum och konsertsalar. Parken som är 10 kilometer lång och går längs med hela Valencia stad.

Sydney? Valencia
Jardin del Turia, har ett cykelspår, ett gåspår, ett springspår..
I mitten fontäner, dammar, fotbollsplaner, gräsplättar, utegym ....
Bör nämnas att vårt hotel, MD Modern Hotel var helt super! Trevlig och hjälpsam personal, cyklarna fick vi ta in på rummet och läget var perfekt bredvid Jardin del Turia -vilket gjorde det lättillgängligt. Frukosten på lokala caféet var däremot inget att hänga i julgranen, i alla fall inte åt två matfriska filurer..

Dag 5. Går åt till att äta frukost nr1, kolla in Mestalla stadion, frukost nr2, gubbvilo, strosa i parken, äta fin våffla med glass & cinnamon cappucino, springa i parken, äta pizza och så blir det kväll och dags för ottelu! Bra stämning, bra match, å jo -jag gillar spansk fotboll mer än engelsk.

Dag 6. Valencia-Cullera- Palaya de Gandia-Guardamar-Miramar-Piles-Oliva-Ondara-Benissa-Albir 133 km
Vi cyklar iväg vid halv9. Skönt att sitta på cykeln igen, skönt att få vara påväg! Vi cyklar mot Cullera men tar sedan väg CV-605 för att fortsätta på CV-670. Helt klart att föredra jämfört med N332an! Speciellt 605an var en riktigt mysig slingrande sak mellan naranja fälten. Färden var inte bara mysigare, det gick undan med vind i ryggen.
Resans sista patukkapaus, Benissa, och det bästa
-nedför kvar av dagens etapp
Rymddräkten åker på och det blir ett härligt simpass i havet. Ensam i det stora blå. Desto större ögon som nyfiket tittar på från stranden. Det känns bra, hittar flytet, friheten och vågorna.

Dag 7. Albir-Altea-Callosa d´En Sarria-La Nucia-El Tossal-L´Alfàs del Pi-Albir 35 km
Sista dagen på plats, tidig cykelstart via stranden för att se soluppgången (08:15). Mulet. Vi cyklar snabbt vidare till racerbanan upp mot Callosa, trycker fram det sista ur benen innan vi rullar in på Elite Bikes och lämnar tillbaka hyrcyklarna. Tack för oss!


 


Kommentarer

Populära inlägg